Schandalig arrest Hof van Cassatie in de strijd tegen dierenmishandeling.

Volgens een recent arrest van het Hof van Cassatie kunnen dierenrechtenorganisaties geen rechtszaken meer opstarten wegens dierenmishandeling omdat ze daar geen persoonlijk belang bij hebben. “Een onbegrijpelijke en onaanvaardbare uitspraak van het Hof”, zegt Fabrice. “Dit gaat lijnrecht in tegen het werk dat we met Justice4Animals in het Blauwe Kruis van de Kust doen: opkomen voor de rechten van dieren na mishandeling of verwaarlozing. In de praktijk dreigen dierenmishandelaars nog meer dan vandaag zomaar vrijuit gaan. We laten het hier niet bij en eisen een onmiddellijke wetswijziging om dit recht te zetten.”     

Met ‘Het Blauwe Kruis van de Kust’ stellen we ons na een recent, vreselijk geval van dierenmishandeling, systematisch burgerlijke partij in het geval van dierenmishandeling in de Oostendse regio, met Justice4Animals. “We doen dit om steeds een effectieve vervolging te bekomen, enkel zo kunnen we dierenmishandeling echt een halt toeroepen”, aldus Fabrice. Een nieuw arrest van het Hof van Cassatie van zet dat werk op losse schroeven. Dierenrechtenorganisaties kunnen zich volgens het arrest geen burgerlijke partij meer stellen in geval van dierenmishandeling of -verwaarlozing omdat ze geen persoonlijk belang hebben. “Dit is een absolute schande. Verwacht het Hof dan dat dieren zelf naar de rechter stappen?”, vraagt Fabrice. “Het komt erop neer dat dieren eigenlijk enkel nog op papier rechten hebben, rechten die in de rechtbank geen enkele waarde hebben.”

Het Blauwe Kruis van de Kust laat het hier niet bij. “Met partnerorganisaties, andere asielen en met Justice4Animals en de advocaten die dit project steunen bekijken we alle pistes om dit te keren.” De meest sluitende oplossing is een wetswijziging. Wettelijk moet vastgelegd worden dat ook dierenorganisaties toegang hebben tot de rechter, net zoals milieuverenigingen via het Verdrag van Aarhus. “We roepen de federale parlementsleden daarom op om hier onmiddellijk werk van te maken. Dit kan ook zonder dat er een nieuwe regering is, vanuit het parlement. Nog maar recent werd dierenwelzijn als grondrecht in de grondwet ingeschreven, vandaag moet de wetgever daad bij het woord voegen”, besluit Goffin.