Mijn Standpunten

Oostende, de diervriendelijkste stad van Vlaanderen.

Samen met Vooruit wil ik van Oostende de diervriendelijkste stad van Vlaanderen maken met een ruim pakket aan concrete speerpunten. Ook dieren hebben rechten en die moeten te allen tijde gerespecteerd worden. Meer zelfs: dieren hebben geen stem om voor zichzelf op te komen dus doet Vooruit Oostende dat, met een reeks maatregelen om ze te beschermen, aangevuld met innovatieve projecten die het dierenwelzijn fors verhogen.

Vooruit Oostende wil dat het komende stadsbestuur ingrijpt in geval van dierenmishandeling of -verwaarlozing of bij dumping van dieren met een maatregel van de Burgemeester. Vanuit zijn uitvoerende bevoegdheid voor de veiligheid moet de burgemeester na mishandeling, verwaarlozing of dumping een verbod op het houden van dieren opleggen voor een bepaalde termijn. Dit moet bovendien het startpunt vormen voor een Oostends proefproject voor een dierenpas: houders van huisdieren krijgen een dierenpas, waarop ze alle info over hun dier kunnen registreren en bijhouden en waarmee ze ook toestemming krijgen of verliezen om dieren te houden. Indien succesvol moet het Oostendse stadsbestuur de Vlaamse regering oproepen om dit bovenlokaal in te voeren.

Het volgende stadsbestuur moet bovendien actief bedreigingen voor dieren aanpakken. Zo vraagt Vooruit Oostende een meldpunt gif: een steeds bereikbaar loket waar Oostendenaars kunnen melden dat er (vermoedelijk) ergens gif is verspreid, waarop de stadsdiensten onmiddellijk in actie komen. Daarnaast moet de stad expliciet en altijd kiezen voor een alternatief voor traditioneel vuurwerk ook bijvoorbeeld voor de her in te voeren vurige maandagen. Van een lichtshow over echt geluidsarm vuurwerk tot een droneshow: er is veel mogelijk.

Gekoppeld aan deze strikte regels en sterke bescherming moet er ook een ethisch certificaat voor dierenartsen komen, uitgereikt door de stad, aan dierenartsen die principieel en effectief weigeren om samen te werken met broodfokkers. Zo worden ook zij mee geresponsabiliseerd in de strijd tegen de broodfok en weet iedere Oostendenaar welke dierenarts echt kiest voor dierenwelzijn.

Want kiezen voor dierenwelzijn, dat is waar het om gaat als we van Oostende de diervriendelijkste stad van Vlaanderen willen maken. En dat doen we samen, met iedere Oostendenaar en met het Centrum voor Dierenwelzijn. Vooruit Oostende wil dit centrum, opgericht door het Blauwe Kruis van de Kust, verder uitbouwen en versterken met een permanent beschikbare dierenarts, een tijdelijke opvang voor dieren waarvoor het baasje om dwingende redenen (een opname, ziekte of andere) tijdelijk niet kan zorgen, en een aanbod van lessen en didactisch materiaal aangeboden op Oostendse scholen over dierenwelzijn. In dit centrum moet bovendien plaats zijn voor een infoloket dierenwelzijn en een voedselbedeling voor dieren, waar baasjes met hun dieren terechtkunnen die het tijdelijk moeilijk hebben om de juiste voeding te kunnen voorzien. Dit waarmaken kan alleen in een sterke samenwerking met, en na een versterking van, alle partners, waaronder het vogelopvang- en wildlife rescue centrum, Het Blauwe Kruis van de Kust, organisaties als het NorthSealTeam, en de vele vrijwilligers in Oostende die zich inzetten voor dierenwelzijn.   

Vooruit Oostende wil daarenboven ook dierenliefde erkennen als echt en bijzonder waardevol. Daarom moet er met de Oostendse woonzorgcentra gekeken worden om ruimte te maken voor bewoners met hun huisdier en willen we werk maken van een volwaardige dierenbegraafplaats.

Als sluitstuk moet er in Oostende, eindelijk, een efficiënt en opgevolgd zwerfkattenbeleid komen, met de nodige ondersteuning voor vrijwilligers, degelijke plannen voor sterilisatie en een

Een Centrum voor Dierenwelzijn

Eindelijk kunnen we met het Blauwe Kruis van de Kust beginnen met de bouw van het nieuwe dierenasiel. Na jaren op de barricaden kan de spade in de grond. In het nieuwe gebouw gaan we werk maken van een alomvattend Centrum voor Dierenwelzijn. Een plek voor mens en dier, waar iedereen terechtkan als het gaat over dierenwelzijn. Een plek ook, centraal in Oostende, waar er een nauwe samenwerking kan tot stand komen met het stadsbestuur en alle organisaties in Oostende die werken met dieren.

Het Centrum voor Dierenwelzijn moet een plek worden waar u, waar mens en dier terechtkunnen met vragen, voor informatie en vorming en voor de beste zorgen voor ieder dier in nood. De hotspot in onze regio waar medewerkers, vrijwilligers en sympathisanten zich samen inzetten voor dierenwelzijn en de handen in elkaar slaan om alle dieren een mooie toekomst te geven.  

Vooruit Oostende wil dit centrum bovendien verder uitbouwen en versterken met een permanent beschikbare dierenarts, een tijdelijke opvang voor dieren waarvoor het baasje om dwingende redenen (een opname, ziekte of andere) tijdelijk niet kan zorgen, en een aanbod van lessen en didactisch materiaal aangeboden op Oostendse scholen over dierenwelzijn. In het centrum moet bovendien plaats zijn voor een infoloket dierenwelzijn en een voedselbedeling voor dieren, waar baasjes met hun dieren terechtkunnen die het tijdelijk moeilijk hebben om de juiste voeding te voorzien. Dit waarmaken kan alleen in een sterke samenwerking met het vogelopvang- en wildlifde rescue centrum, Het Blauwe Kruis van de Kust, organisaties als het NorthSealTeam, en de vele vrijwilligers in Oostende die zich inzetten voor dierenwelzijn.

Als we van Oostende de diervriendelijkste stad van Vlaanderen willen maken is een Centrum voor Dierenwelzijn de beste plek om te starten.

Justice4Animals

We eisen striktere wetgeving gericht op een betere bescherming van huisdieren, een versterking van de handhaving van de bestaande regels én bovenal een effectief juridisch sluitstuk bij iedere vastgestelde dierenmishandeling.

Om paal en perk te stellen aan de steeds flagrantere gevallen van mishandeling van huisdieren is er actie nodig van de wetgevende en rechterlijke macht en van iedere burger. Een afdoende, volwaardige bescherming van huisdieren begint met een doordacht en degelijk uitgewerkt beleid op alle relevante niveaus in België. In Oostende, maar ook op hoger niveau.

 

We vragen strengere straffen op dierenmishandeling: de huidige straffen op dierenmishandeling zijn te laag. Ze hebben te weinig tot geen afschrikkend effect én vormen te weinig een vergelding voor gepleegde feiten. Een boete kan nooit voldoende zijn. De mogelijke straffen moeten uitgebreid worden met werkstraffen in een erkend dierenasiel, als sensibilisatie, en bij gevallen van ernstige mishandeling moet er een levenslang verbod komen op het houden van huisdieren. Bovendien vragen we een uitbreiding van de politiediensten bevoegd voor dierenwelzijn. Binnen de verschillende politiekorpsen van het land moeten er extra politiemensen worden ingezet op de handhaving van dierenwelzijn. Die versterking is nodig om snel en efficiënt te kunnen ingrijpen in geval van dierenmishandeling en actief dierenmishandeling op te sporen. En tot slot zijn er duidelijke instructies nodig voor de parketten om effectief te vervolgen: vandaag worden zaken van dierenmishandeling al te vaak geseponeerd. Dit is een vrijgeleide voor mishandeling die we niet meer kunnen tolereren. De parketten moeten systematisch een vervolging vorderen. 

Als we van Oostende de meest diervriendelijke stad van Vlaanderen willen maken moet de stad actief aandringen bij de hogere overheden voor een strikter beleid inzake dierenbescherming.

Geluidsarm Vuurwerk : Altijd en Overal

Traditioneel vuurwerk zorgt voor extreme stress bij de dieren in onze stad, en dat telkens opnieuw en onverwacht. We vragen daarom een algemeen verbod en een vervaning, ook als vurige maandagen of op feestdagen, door geluidsarm vuurwerk of alternatieven als een droneshow.

Geluidsarm vuurwerk of een ander alternatief voor traditioneel vuurwerk is essentieel vanwege het effect dat traditioneel vuurwerk heeft op huisdieren. De luide knallen en het onverwachte geluid van vuurwerk veroorzaken extreme stress en angst bij veel dieren, waardoor ze in paniek raken en soms zelfs proberen te vluchten. Bovendien is het bevorderen van geluidsarm vuurwerk niet alleen cruciaal voor huisdieren, maar ook voor andere dieren in het wild. Het onverwachte lawaai van traditioneel vuurwerk kan een verstorend effect hebben op wilde dieren, waardoor ze uit hun natuurlijke habitats worden verdreven en hun voortplantings- en migratiepatronen verstoord raken en dreigen te verdwijnen.

Kiezen voor een verbod op traditioneel vuurwerk is kiezen voor het welzijn van dieren. Het is tegelijk kiezen voor alternatieven: ook met geluidsarm vuurwerk, een drone- of lichtshow kunnen prachtige evenementen georganiseerd worden. De originaliteit van de alternatieven zal bovendien een extra publiek aantrekken: een win win voor onze stad en de dieren.

Als we van Oostende de meest diervriendelijke stad van Vlaanderen willen maken is een verbod op traditioneel vuurwerk een noodzaak.

Een plek voor huisdieren in Woonzorgcentra

We vragen een systeem waarbij op bepaalde plekken in onze woonzorgcentra bewoners terechtkunnen met hun huisdier, uit respect voor de band tussen mens en dier en ter bevordering van hun welbevinden.

Een huisdier is vaak een compagnon voor het leven, een metgezel doorheen de jaren. Het is dan ook bijzonder logisch dat als mensen de stap (moeten) zetten naar een woonzorgcentrum het afscheid van een huisdier bijzonder zwaar valt. Dat moet anders. We vragen om een systeem waarbij op bepaalde plekken in onze woonzorgcentra bewoners kunnen intrekken samen met hun huisdier. In Frankrijk tonen ze ondertussen het goede voorbeeld, laat ons in Oostende het voorbeeld tonen voor de rest van Vlaanderen.

Het belang van het behouden van huisdieren in woonzorgcentra gaat bovendien nog verder dan het emotionele aspect voor de bewoners en hun dieren. Studies tonen aan dat huisdieren een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid van ouderen. Ze bieden gezelschap, stimuleren sociale interactie en zorgen voor een gevoel van verantwoordelijkheid en routine. Het integreren van huisdieren in woonzorgcentra kan dus bijdragen aan een verbetering van de levenskwaliteit en het welzijn van de bewoners, en de gemeenschapsband versterken door een gevoel van samenhorigheid en verbondheid.

Door het implementeren van een systeem waarbij huisdieren welkom zijn in woonzorgcentra, tonen we niet alleen empathie en respect voor de band tussen ouderen en hun huisdieren, maar investeren we ook in het bevorderen van een gezonde en ondersteunende omgeving voor de oudere.

Als we van Oostende de meest diervriendelijke stad van Vlaanderen willen maken is de erkenning van de band tussen mens en dier, ook in de praktijk én op oudere leeftijd, essentieel.

Een Dierenpas voor iedere houder van huisdieren

We vragen dat Vlaanderen een dierenpas invoert en willen hier in Oostende een proefproject voor starten ter bescherming van ieder huisdier.

Voor een betere bescherming van onze huisdieren vragen we dat de Vlaamse overheid een dierenpas invoert. Een pas die recht geeft op het houden van een huisdier, een recht dat ook opnieuw kan ingetrokken worden. Bij een aankoop of adoptie van een dier krijgt de eigenaar, verbonden aan de identiteit en woonplaats, een elektronische dierenpas, waarop alle gegevens en die van het dier worden bijgehouden. Op deze dierenpas wordt geregistreerd of een dier de nodige vaccinaties krijgt, op regelmatige, jaarlijkse, controle gaat bij een dierenarts, wat de eigenschappen van het dier zijn en de noden.

Indien er een vaststelling is van mishandeling of een inbeslagname plaatsvindt van een dier wordt dit in de pas opgenomen. Deze inbeslagname door politie en de dienst Dierenwelzijn blokkeert de kaart volgens een vastgelegde periode: tijdens deze periode kan de eigenaar geen nieuw huisdier meer aanschaffen of adopteren, indien nodig definitief. Ook andere maatregelen kunnen hier geregistreerd en opgevolgd worden.

Als we van Oostende de meest diervriendelijke stad van Vlaanderen willen maken moeten we bij de hogere overheid maatregelen eisen ter bescherming van huisdieren en zelf het voortouw nemen.