Fabrice is Krak van Oostende 2024

Fabrice Goffin werd door de Oostendenaars verkozen tot Krak van de stad. In de jaarlijkse verkiezing van de Krant van West-Vlaanderen werd Fabrice verkozen door zijn inzet voor dierenwelzijn in Oostende en omstreken, en zijn aanhoudende strijd voor een nieuw dierenasiel. “Dit is de prijs van iedereen die mee op de barricaden staat voor dierenwelzijn”, zegt Fabrice Goffin. 

Het publiek leerde Oostendenaar Fabrice Goffin kennen als de oprichter van het bedrijf achter de humanoïde robots Zora en Pepper. Zorabots ging internationaal en sinds kort hebben Fabrice Goffin en Tommy Deblieck het bedrijf een nieuw elan gegeven als talemate. “We werden te veel gezien als robotmakers. We maken geen robots, wel een hightech no-code softwareplatform dat we verder uitbouwen. Talemate richt zich op de ontwikkeling van het no-code zbos-softwareplatform waarmee robotica, IoT en metaverse kunnen aangestuurd worden. We zijn uniek in de wereld.”

En dan is er het Blauwe Kruis, waar Goffin als vrijwilliger begon. Na enkele jaren werd hij voorzitter en zette de nood aan een nieuw onderkomen op de politieke agenda. Een strijd die een eindpunt kende met de toezegging voor de bouw van een nieuw dierenasiel in het Bosje. Goffin werd daardoor De Krak van Oostende, maar blijft er bescheiden bij: “Het is voor mij een verrassing. De echte kraks zijn de medewerkers van het asiel en de talloze vrijwilligers. Ik zie mezelf niet als een krak, want wat we met het dierenasiel realiseren doen we samen.”

Jongeren sensibiliseren

“In het dierenasiel worden we nu geconfronteerd met de erfenis van corona, toen mensen jonge dieren kochten bij handelaren of broodfokkers. Dat gebeurt steeds meer ondoordacht. De dieren vertonen steeds moeilijkere medische en gedragsproblematieken, waarna eigenaars hun dier bij ons afgeven of zelfs dumpen. We zaten nooit zo vol als in 2023.”

Goffin maakt er zich druk over: “En dan zijn er de internetaankopen of impulsaankopen. Mensen willen vandaag een dier en gaan dat meteen kopen. De dieren zijn er niet om ons te vermaken. We moeten ze respecteren, want het zijn levende wezens. Die boodschap geef ik tijdens mijn voordrachten in scholen mee aan de jongere generatie. Het is belangrijk dat we die sensibiliseren, net zoals we onze strijd voor dierenwelzijn nog moeten versterken. Ik wil dan ook deze erkenning als krak aangrijpen om nog meer op te komen voor de dieren en het dierenwelzijn in onze stad.”

Tijdverlies

De voorbije vijf jaar was de bouw van een nieuw dierenasiel actueel, met eind 2023 de toezegging van stadssteun voor de bouw. “Het zat muurvast, maar wonderbaarlijk is er schot in gekomen. Daar zitten de nakende verkiezingen wellicht voor iets tussen. Maar we zijn heel blij met die oplossing. Daarop hadden we gehoopt. Al is er tijd verloren en zijn de prijzen door de crisissen gestegen. Straks komt er wellicht ook meer steun van de buurgemeenten.”

Lees het volledige artikel